ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ

ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ
ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Diyabet yani şeker hastalığı kanda glukoz yani şeker seviyesinin normal değerden yüksek olmasına bağlı olarak normalde şeker bulunmaması gereken idrarda şekere rastlandığı hastalıktır. Dünyada ve Türkiye’de en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Dünyada diyabet hastaları her 6 saniyede 1 hayatını kaybetmektedir. 

Diyabetin belirtileri nelerdir?

Genel olarak 3 temel belirtisi bulunmaktadır. Çok fazla yemek yeme isteği, doymama hissi ve sık idrara çıkma isteği. Bunun yanında diğer belirtileri de şu şekilde sıralayabiliriz:

-Yorgun ve halsiz olma

-İstemsiz kilo verme

-Net görememe

-Bacak ve ayaklarda uyuşma

-Yaralanmalarda geç iyileşme

-Cildin kuru olması

-Ağızda koku oluşumu

 

Diyabet neden oluşur?

Diyabette çoğunlukla genetik faktörler ve çevresel faktörler bir arada rol alır. Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Tip 1 diyabette genetik faktörler öne çıkmaktadır. Tip 1 diyabete sebep olan nedenler arasında pankreasın çalışmasını aksatan virüsler ve hastalıklar sayılabilir. Tip 2 diyabetin nedenleri de obezite, genetik, yaşlılık, stres gibi nedenler sayılabilir. 

 

Şeker hastalığının çeşitleri nelerdir?

*Tip 1: Bu türde insüline bağlılık söz konusudur. Çoğunlukla erken yaşlarda çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Pankreasın yetersiz insülin üretmesinden kaynaklanmaktadır. 

*Tip 2: Kan hücrelerinin insüline duyarsız olmasından kaynaklanan diyabet türüdür. 

*LADA: Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. İnsüline bağlılık bu türde de vardır. 

*MODY: Erken yaşlarda görülen, Tip 2 benzeri diyabet türüdür.

*Gestasyonel: Gebelikte ortaya çıkan diyabet türüdür. 

Diyabet tanısı nasıl konur?

Açlık kan şekeri ve şeker yükleme testi ile tanı konulabilir. Sağlığı yerinde olan kişilerde kan şeker 70-100 mg/Dl aralığındadır. Diyabet tanısı koymak için kan şekerinin 126 mg/Dl olması yeterlidir. 

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Diyabet türüne göre tedavi yöntemleri değişiklik göstermektedir. Özellikle Tip 1’de insülin tedavisi ve özel diyetler ile tedavi uygulanır. Besinlerdeki karbonhidrat düzenlemesi ile hasta normal hayatına devam edebilmektedir. Tip 2’de ise yine beslenme düzeni sağlanır, hücrelerde insülin duyarlılığını yeniden ortaya çıkarmak için antidiyabetik ilaçlar kullanılır. 

Diyabet hastaları uzman hekimlerin önerilerine ve tedavi yöntemlerine uymadığı takdirde böbrek kayıplarına, sinir harabiyetine ve göz problemlerine yol açabilmektedirler. 

Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ