ÜRETER TAŞI TEDAVİSİ

ÜRETER TAŞI TEDAVİSİ
ÜRETER TAŞI TEDAVİSİ

Üreter yani idrar borusu böbreklerden idrar akışını sağlamaktadır. Yapısından kaynaklı dalga hareketleri ile idarı mesane ile ulaştırmaya yarar. Yapısındaki dalgalı hareketler taş problemi olan hastalarda ağrıların zaman zaman şiddetlenmesine yol açar.

Üreterlerin yapısında 3 adet dar bölge bulunmaktadır. Taş düşüren kişilerde de bu dar alanlar sorun yaratmaktadır. Düşmeye çalışan taşlar bu dar bölgelerde takılabilmektedir.

Üreter Taşları

Üreterde taş dolayısıyla oluşan tıkanıklıklar, idrarın da yarattığı basınç ile şidetli ağrıya dönüşür. Tedavi edilmediği durumlarda böbrek kaybına neden olmaktadır. Üreter taşı olduğu durumlarda idrar üretilmeye devam edildiğinden mesanede yüksek basınç meydana gelir.  Üreterin hareketleri dolayısıyla ağrı zaman zaman azalmakta ve artmaktadır. Bu durumda hastaya taşın düştüğünü düşündürmektedir. Bu sebeple de hastalar kontrole gitmeyip tedavi için gecikmiş olurlar. Dolayısıyla hastaların bu yanılgıya düşmemeleri gerekmektedir.

Üreter taş tedavisi nasıldır?

Taşın bulunduğu bölgeye ve büyüklüğe göre değişiklik göstermekle beraber, çapı 5mm altında olan taşlarda medikal tedavi işe yaramaktadır. Çapı 5-10 mm arasında olan taşlar, medikal tedaviye ek olarak operasyon ile tedavi uygulanmaktadır. 

Kapalı üreter taşı tedavisi

- Üreter (böbrek ile mesane arasındaki idrar kanalı) taşları için uygulanan yöntemlerdendir.

- Bu operasyonun faydası üriner sistemi tehdit eden taştan kurtulmayı sağlamak ve hastanın en kısa zamanda günlük hayata dönmesini sağlamaktır.

- Bu operasyon ameliyathanede genel veya spinal anestezi ile yapılır.

- Doğal idrar kanalları kullanılarak (yani herhangi bir yer kesilmeden ve delinmeden) özel aletlerle (üreterorenoskop) önce mesaneye oradan da üretere girilerek taş vücut dışına alınır.

- Eğer taş bütün halinde çıkarılamayacak gibi ise pnömotik, hidrolik veya lazer gibi litotriptörler (taş kırma araçları) yardımıyla taş parçalanır ve taş parçaları vücut dışına alınır.

- Bu operasyondan sonra hasta ya aynı gün yada bir gün sonra hastaneden taburcu olup normal hayatlarına dönebilmektedir.

URS YÖNTEMİ:

Optik bir kamera olan URS, taşın görüntülenmesi ve görüntülenme esnasında müdahale edildiği bir tedavi yöntemidir. Kıvrılabilen bir tel olduğu için üreter sistemin içerisinde rahatlıkla ilerleyebilmektedir. Aynı zamanda böbrek taşlarına da bu cihazla müdahale edilmektedir fakat çok küçük bir alanda çalışıldığı için taşları bu bölgeden çıkarmak her zaman mümkün olmamaktadır. Bu sebeple lazer ile kırma yöntemi tercih edilmektedir.

Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ