ANTİKOR TESTİ

ANTİKOR TESTİ

ANTİKOR TESTİ

Bağışıklık sisteminde bulunan ve vücudumuza giren yabancı maddeler ile mücadele eden Y şeklindeki proteinlere antikor denir. Dışarıdan vücudumuza bakteri, virüs vb. yabancı maddeler girebilir, bu yabancı maddelere ise antijen denir. Antikor, antijenlerin vücuttan uzaklaştırılması için onlara bağlanır, bağışıklık sistemimiz için kompleks oluşturur.

Antikor testi yaptıracak olan çoğu hasta, antikor testinin ne olduğunu bilmemektedir ve bunun yanıtını arar.  “Seroloji testi” olarak adlandırılan antikor testi, hastadan kan alınarak, bu kan örneğinde belli bir antikorun varlığının belirlenmesi veya varsa miktarının belirlenmesi işlemidir. Bazıları özellikle belli bir antikor türüne odaklanır. ( Örneğin; IgG, IgM gibi.)

Antikor testi, vücudunda bakteri, virüs gibi yabancı madde olduğu düşünülen kişilere yapılır.

Antikor testi neden yapılır?

  • Belli bir virüs, bakteri vb. mikroorganizmanın vücuda girmesi sonucu kişinin bağışıklık durumunu değerlendirmek,
  • Vücudun bulaşıcı bir yabancı madde ile karşılaşması sonucu durumu değerlendirmek,
  • Kan transfüzyonu reaksiyonu veya organ nakli sonrası vücudun reddetme sebeplerini araştırmak
  • Belli bir enfeksiyonun takibini yapmak
  • Hepatit hastalığı, alerji, HIV, tiroid hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarından dolayı gelişen sorunları tespit etmek

 

Covid 19 salgını sonrasında antikor testi çok sık duyulmaya başlanmıştır. Covid 19 virüsüne karşı bağışıklığı olan kişileri tespit etmek amacıyla yapılmaktadır. Bu virüs için geliştirilmiş olan antikor testleri, covid 19 virüsü ile karşılaşmış ve sonrasında iyileşmiş kişilerin kanlarında bu virüse karşı oluşmuş olan antikorların tespit edilmesi için kullanılır. Ayrıca Covid 19 virüsü ile enfekte olmuş veya belirtisi olmayan kişilerin tespit edilmesi için de kullanılabilmektedir, bu kişiler belirti vermeseler dahi başkalarına bulaştırma riski taşıdıkları için antikor testine başvurmaktadır. Covid 19 virüsü için uygulanan antikor testlerinde farklı antikor tipleri ve analiz yöntemleri vardır. (IgG, IgA, IgM)

 

Antikor testi için evde uygulanabilen hızlı kitler ve laboratuvar ortamında çalışılan testler bulunmaktadır. Evde uygulanabilen testler ortalama olarak 15 dk içinde sonuç vermektedir. Laboratuvar ortamında kan örneğinin çalışılması ile yapılan testler daha doğru sonuçlar vermektedir.

Antikor testi (IgG-IgA) sonucunun pozitif gelmesi, testi yaptıran kişinin covid 19 virüsüyle karşılaştığını göstermektedir. Bazı kişilerde ise yakın zamanda virüs ile karşılaşma durumu söz konuysa virüse cevap olarak henüz yeterli zaman geçmediği için antikor gelişmez ve sonuç negatif gelebilir.

IgG antikorunun pozitif olması hastanın covid 19 virüsüne maruz kaldığını gösterir. Bu antikorun pozitif görülmesi, ilk belirtiler meydana geldikten sonra 10 gün içinde olur.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ