BEYİN KANAMASI

BEYİN KANAMASI

BEYİN KANAMASI

Beyin kanaması nedir?

Beyin damarlarındaki kanın aniden damar dışına çıkması ile beyin dokusuna geçişi olarak tanımlanan beyin kanaması birden fazla risk faktörü sebebiyle gerçekleşebilir. Tıptaki adı İntraserebral Kanama olarak geçer. Hastalığın ilerleyişi bir çok faktöre göre ( hematom oluşması, kan miktarı vb.) değişebilmektedir. Beyin damarı hastalıkları arasında en çok ölüme sebep olanlardan biridir.

Beyin kanaması sebepleri nelerdir?

Aşırı alkol tüketimi

Sigara kullanımı

Beyindeki tümörler

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Kalıtsal sebepler

Kanama bozuklukları

Böbrek yetmezliği

Beyin damarlarındaki tıkanıklıklar

Kafaya gelen darbe, kafatası travmaları

 

Beyin kanaması belirtileri nelerdir?

Baş dönmesi

Mide bulantısı, kusma

Tek taraflı felç

Dengeyi sağlayamama, koordinasyon eksikliği

Baş ağrısı, bilinç kayıpları

Uyku hali, sersemlik

Bacaklarda uyuşma

Görme ile ilgili sorunlar, göz kapağının istemsiz olarak düşmesi

Algısal problemler

Konuşma bozuklukları

Beyin kanaması tanı yöntemi nedir ve nasıl tedavi edilir?

Beyin kanamasını tespit etmek için en önemlisi beyin tomografisidir. Kanamayı en doğru gösteren ve hızlı bir yöntemdir. Tomografi, beyin kanaması belirtilerini gösteren bir kişinin, bu belirtilerinin kanamadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını ayırt etmek için kullanılır. Ayrıca kanama var ise bu kanamanın çeşidi hakkında bize fikir verir. Tomografi haricinde MR ve bilgisayarlı anjiyografi de beyin kanamasının altta yatan sebeplerini öğrenmek açısından kullanılabilir.

Beyin kanaması acil bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Beyin kanaması sonucu ölüm, felç, inme gibi durumlar söz konusu olabilmektedir bu nedenle hızlı bir müdahale gerekir. Özellikle bir darbe/travma sonucu veya kendiliğinden oluşan beyin kanaması durumlarında acil olarak ambulans çağırılmalıdır. İlk anda belirti vermemesine karşın kişinin ilk 24 saat müşahadede tutulması gerekebilir. İlerleyen saatlerde kanamanın ilerlemesiyle beyine baskı artar ve kişinin komaya girmesine sebep olabilir. Sonuç olarak ölüme kadar gidebilir. Tedavideki öncelikli amaç, kanama sebebine müdahale edip ortadan kaldırmak ve hayat kurtarmaktır. Bu şekilde ilerleyen süreçte gelişebilecek komplikasyonlar da önlenmiş olur. Beyin kanaması sonrası hasta yoğun bakımda takip edilir. Çoğunlukla ameliyat ile tedavi yapılır. Ameliyat sonrası anestezi etkisi geçtikten sonra hastanın 24 saat uyuması mutlaka önlenmelidir. Sağlık çalışanları tarafından hasta sık sık uyandırılır ve bilinç kontrolü yapılır.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ