ÇOCUKLARDA ZATÜRRE

ÇOCUKLARDA ZATÜRRE

Zatürre Neden Olur?

Maalesef, tıpta gelişmeler hızla devam etse de, zatürre kaynaklı yaşam kayıpları hala devam ediyor. Bu kayıpların çoğu, doktora gitmekte geç kalınan vakalarda meydana geliyor. Sorunun bu boyutta olmasının bir diğer sebebi ise, zatürreye karşı bir aşının bulunamamış olmasıdır. Bu zamana kadar üretilen aşılarla bakteriyel zatürre kontrol altına alınabiliyor. Ancak hava kirliliği ve sanayileşme ile birlikte mikroplar havada daha uzun süre yaşayabiliyor ve enfekte oluyor.

Zatürre Bulaşıcı Mıdır?

Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında daha çok çocuklarda meydana zatürre, bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yolu ile bakteriler akciğere kadar inebilir. İyi beslenilmediği taktirde, bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde bulaşma riski diğer kişilere göre daha yüksektir. Özellikle küçük çocuklarda öksürük refleksi ve göğüs kafesi zayıf durumda olduğu için mikropların dışarı atımı da daha zor hale geliyor. Bu nedenle de zatürre en çok 0-1 yaş arası bebeklerde daha fazla görülüyor.

Zatürreye Karşı Nelere Dikkat Edilmelidir?

-Özellikle kış aylarında çocukların kapalı ve mikrobik ortamlardan uzak tutulması gerekir.

-Risk grubunda olan çocukların beslenmesine özellikle dikkat edilmelidir.

-Çocukların yanında tütün mamüllerinin kullanılmamasına özellikle dikkat edilmelidir.

-Aşılamanın aksatılmaması gerekmektedir.

-Çocukların bulunduğu ortamların havalandırılması gerekmektedir.

Batıanadolu Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ertuğrul Yılmaz, Çocuklarda Zatürre ile ilgili açıklamalarda bulundu:

“Çoğunlukla mikropların neden olduğu akciğer iltahaplanmalıdır.Dünya her sene yaklaşık 20 milyon çocuk zatüre nedeniyle hastaneye yatmaktadır. Bunların da yaklaşık 2 milyonu hayatını kaybetmektedir.Gelişmekte olan ülkelerde 0-5 yaş arası çocuklarda en sık ikinci ölüm neden olarak karşımıza çıkmaktadadır.Hastalık üşütme,damlacık enfeksiyonu,kusma gibi nedenlerle başlayıp yüksek ateş,karın ağrısı,ğöğüs ağrısı,öksürük,nefes darlığı,bulantı,iştahsızlık,şeklinde küçük seyir izleyebilmektedir. Hasta,yaşına ve klinik seyrin ağırlığına göre hastaneye yatırılarak veya ayaktan tedavi edilebilir.Korunmada kişisel hijyenik tedbirler,beslenme,giyinme,ortam sıcaklığı ve en önemlisi aşılara dikkat etmek gerekir. Hemoflus influenzan,pnömokok ve grip aşıları ciddi korunma sağlar.”

Sağlıklı Günler Dileriz

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ