ENDOMETRİOZİS

ENDOMETRİOZİS

ENDOMETRİOZİS

Rahim iç duvarını oluşturan dokuya ‘endometrium’ denir. Endometriozis hastalığının ismi de burdan gelmektektedir.  Endometriozis, rahim dışındaki endometriumu oluşturan dokuların, rahim dışında başka bir yere yerleşmesidir. Rahim dışındaki yerlerin başında genelde yumurtalık, tüpler ve diğer üreme organları gibi aynı zamanda karın boşluğu ve diğer uzak organların da olma ihtimali vardır. Endometriozis aynı zamanda ‘Çikolata Kisti’

oarak da bilinmektedir. Yumurtalıklarda  endometriozisin bulunması pek çok hormon salgılanmasını (östrojen, androjen, progesteron vb.) olumsuz yönde etkiler.

 

Endometriozis(Çikolata Kisti) Sebepleri nelerdir?

Tam olarak sebebi bilinmemekle beraber geliştirilen teoriler vardır. Bu teoriler şu şekildedir:

  1. Genetik faktörler: Genetik faktörler bu hastalığı görülme riskini artırmaktadır. Kişinin ailesinden herhangi birinde endometriozis hastalığı var ise diğer popülasyonaa göre o kişide endometriozis görülme riski fazladır.
  2. Geriye menstruasyon olması: Endometrium dokusu adet kanamasıyla birlikte vajina yoluyla vücuttan atılır. Kanama geriye doğru olursa, endometrial doku tüplerden karın boşluğuna akarak endometriozis yani çikolata kistine sebep olur.
  3. Vücudun hastalık ve enfeksiyona karşı savunmasında herhangi bir sorun varsa bu durum da endometriozis gelişiminde etken olabilir.
  4. Endometrium hücrelerinin farklı yollarla ( örneğin; kan dolaşımı ve lenfatik sistemi vb.) vücudun çeşitli yerlerine yayılması ve farklı organlara yerleşmesi.

Yukarıda belirtilen sebeplerden hiçbiri tam olarak endometirozisin sebebini açıklayamamaktadır. Durum, farklı sebeplerin birleşiminden kaynaklanabilir.

 

Endometriozis(Çikolata Kisti) Belirtileri nelerdir?

Endometrioziste görülen en belirgin ve önemli belirti adet döneminde seyreden kasık ağrısıdır. Belki de neredeyse çoğu kadının adet dönemi ağrılı geçer fakat endometriozisi olan kadının çok şiddetli ağrısı olur. Şiddeti gittikçe artabilir. Şimdi aşağıda endometrioziste görülen yaygın belirtilere bakacağız:

 

Koitus(cinsel ilişki) esnasında duyulan ağrı/acı: Çikolata kisti olan hastalarda cinsel ilişki esnasında veya sonrası ağrı hissedilebilir.

Normalden fazla olan kanama: Adet kanamalarının normalden fazla olması veya süresinin uzaması.

Dismenore (Adet ağrısı): Çoğunlukla adet öncesi başlar ve adet dönemi boyunca devam eder.

İdrara çıkarken ağrı hissedilmesi: Bu gibi şikayetlere de rastlanmaktadır.

Diğer belirtiler: şişkinlik, bağırsak problemleri, halsizlik..

Ağrının şiddetine göre hastalığın seviyesi belirlenemez.  Hastalık bazı kadınlarda da hiç belirti vermez ve cerrahi işlemden sonra veya ultrasonda saptanır.

 

     Nasıl Tanı Koyulur?

 Endometriozisi araştırmak veya ağrının sebeplerini araştımak için hastadan öykü alınır. Fiziksel araçlar olarak ise tanı koyma amaçlı şu yöntemler kullanılır:

Pelvik Muayene

Ultrason

Manyetik Rezonans Görüntüleme(MRG)

Laparoskopi

Endometriozis Tedavisi nedir?

Endometriozis tedavisi medikal yöntemler veya cerrahi yöntemler ile yapılabilir. Bazı durumlarda iki yöntemin de bir arada kullanılması gerekebilmektedir.

Tedaviye öncelikle medikal yöntemler ile yani ilaçlar ile başlanır. Tedaviye yanıt alınamadığı durumlarda cerrahi seçenekler gözden geçirilir ve karar verilir.

Tedavi edilirken hastaya özgü yöntemler kullanılmaktadır. Örneğin; hasta çocuk sahibi değil ve ileride çocuğu olsun istiyor ise hormon tedavisi bu gibi hastalardan kaçınılır veya cerrahi yöntemlerde laparoskopi tercih edilir vb.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ