KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA

Kadınlarda İdrar Kaçırma Problemleri

Üriner İnkontinans olarak tanımlanan idrar kaçırma problemi, kadınlarda daha sık rastlanan bir sorundur. İdrar kaçırma problemleri kadınların sosyal yaşamını etkilemekle beraber, rahat hareket etme kabiliyetini de etkiler. Çoğu hasta idrar kaçırma problemini yaşlılığın bir getirisi olarak kabul edip hekimlere başvurmazlar. Bu sebeple, idrar kaçırma probleminin görülme oranı toplum bazında düşüktür. İdrar kaçırma sorununun altında idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli sebepler yatabilir. Hekimlerin hastalığın asıl sebebini belirlemelerinden sonra ve tedavi gerçekleştikten sonra, idrar kaçırma sorunu da çözülmüş olur. 

İdrar kaçırma sorununun tipleri mevcuttur ve bu tiplere göre altında yatan nedenler de değişiklik gösterir. 


İdrar Kaçırma Tipleri

Stres tipi idrar kaçırma: Stres kelimesi, duygusal anlamda ifade edilmemektedir. Burada kullanılan stres kelimesi karın içi basıncın değişikliğini ifade eder. Bu tip en sık menopoz sonrası gözlemlenir. Çoğunlukla öksürme, hapşırma, gülme, ani hareketler sonrası meydana gelir. Stres tipi idrar kaçırmalar, kas ve dokuların zayıflamasından kaynaklanır.  Vücut kitle indeksinin düşük olması ya da sigara kullanımı stres tipi idrar kaçırmayı tetiklemektedir.

Sıkışma tipi idrar kaçırma: Bu tipte mesane dolu ya da boş olmaksızın sıkışıklık hissi yaratır. Çoğunlukla, idrar yolu enfeksiyonlarında, mesanede taş olan hastalarda, Parkinson ve Alzheimer hastalarında daha sık rastlanmaktadır. Bu tipin altında yatan sebep çoğunlukla kasların istemsiz kasılmasıdır.

Taşma tipi inkontinans: Bu tipte mesanedeki doluluğun hissedilmemesinden kaynaklı idrar kaçırma gözlemlenir.

Total inkontinans: Gece gündüz farketmeksizin idrar kaçırma durumudur.

Karşık tip inkontinans: Sıkışma ve stres tipi idrar kaçırma durumudur. 

İstenilen Tetkikler

Öncelikle hastanın genital bölgesinde bir sarkma olup olmadığını anlamak için jinekolojik muayene gerçekleştirilir. Bunun yapılmasının sebebi, özellikle normal doğum yapılan kişilerde vajina duvarında ya da rahimde sarkmalar oluşmuş olmasıdır. Muayene sonrası, tam idrar tahlilitam idrar kültürü ve böbrekte taş olup olmadığını tespit etmek için ultrason istenir. Tüm bu süreçten sonra, idrar kaçırmanın tipi belirlenir ve tedavi süreci ona göre çizilir. 

Cerrahi Müdahale Uygulanır Mı?

Tedavi süreci altta yatan nedene göre değişir. hangi cerrahi müdahalenin yapılacağına dair yollar da hastanın yaşına ve mevcut durumuna bakılarak karar verilir. Ani idrar kaçırma durumlarında ilaç etkili iken, hapşırma, öksürme ve vajina duvarında sarkma olan hastalarda cerrahi müdahale gerekir. Eğer rahim sarkmış ise, rahmin alınması gerekebilir. Ya da rahim leğen kemiğine asılarak, korunabilir. Bu yöntem daha genç hastalarda uygulanabilmektedir. Sarkma operasyonları laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.  genç hastalarda daha çok TVT ve TOT yöntemleri uygulanmaktadır.

 

TVT ve TOT Yöntemi Nedir?

İdrar kaçırmada cerrahi yöntemler olan TVT ve TOT yöntemleri, anestezi uygulanarak yapılır. Hastaya vajinal yoldan müdahale edilerek uygulanır. Mesane boynu kaldırılarak, vajina içerisindeki kemiğe asılarak uygulanır. TVT ve TOT operasyonlarında, özel maddeden yapılan bir şerit idrar yolunun altına yerleştirilir. Askı görevi görerek destekler. Cerrah, operasyon sırasında karnın alt bölgesine ve vajinaya çok ufak kesikler atar. Bu kesikler  sadece bir iğnenin geçeceği boyut kadardır. Özel maddeden yapılan bu şerit, üretra ve mesanenin kaldırılması için mesanenin etrafından geçirilir. Şerit bir daha hastanın vücudundan çıkarılmaz. Dışarıdan kesinlikle belli olmaz. Atılan dikişlerin alınmasına gerek yoktur kendiliğinden düşer. 

TVT ve TOT arasındaki fark Nedir?

Cerrahın kullacağı şeridi takmak için idrar yoluna ulaşma şeklidir. Hangi yöntemin belirleneceğine hekim karar verir.

Operasyondan Önce Hastanın Alacağı Önlemeler Nelerdir?

-Hasta kullandığı ilaçları listelemedir.

-Kullanılan ilaçlar hekimlerin tavsiyeleri üzerinden bırakılmalı ya da düzenlenmelidir.

-Hasta operasyondan çıktıktan sonra evde bakımının sağlanması gerekmektedir.

-Ameliyattan 12 saat önce yeme ve içmenin kesilmesi gerekmektedir. Hasta alması gereken ilaçları az miktarda su ile almasına izin verilir.

TOT ve TVT Operasyonundan Sonra Ne Olur?

Anestezi ile gerçekleşen bir operasyon olduğu için, ameliyattan sonra hasta kendine gelmesi için özel bir odaya alınır.  Hastanın ciğerlerini temizlemek için derin nefes alması istenir. Hasta düzenli bir şekilde doktor kontrollerini yaptırmalıdır. Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ