KATARAKT NEDİR?

KATARAKT NEDİR?

KATARAKT NEDİR?

Yaşa göre ortaya çıkan bir hastalık olan katarakt, doğuştan da meydana gelebilmektedir. Doğuştan olan katarakt türüne konjenital katarakt, yaşlılık kaynaklı olan katarakta ise senil katarakt denmektedir. Katarakt gözde mercek üzerinde bulanık kısımların oluşmaya başlaması ve saydam özelliğini kaybederek sarı ve kahverengi renklenmelerin oluşması hastalığıdır. Genellikle tek bir gözde ortaya çıkar. Tedavi edilmezse bulanıklık ve lekelenme artar ve görüş etkilenir. Kişinin günlük hayatı etkilenmeye başlar. 

Katarakt belirtileri nelerdir?

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan belirtiler, ilk aşamasında herhangi bir belirti göstermez. Genel belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

-Uzak ve yakında görme sıkıntısı

-Işığa hassasiyet

-Güneşe karşı hassasiyet

-Bulanık görme

-Renklerin ayırdında zorluk

-Göz yorgunluğu

-Baş ağrısı

-Gözlük ihtiyacının azalması

-Gözlüksüz yakını iyi görme

-Derinlik hissinde azalma

-Gece görüşünde azalma

Katarakt tedavisi nasıldır?

Oftalmoskop göz muayenesi uzman hekim tarafından yapılır.Diyet ve ilaç tedavisi ile tedavisi mümkün değildir. Cerrahi operasyon tek çözümdür. 

Katarakt ameliyatı nasıldır?

Göz çevresi uyuşturularam 3mm kesi atılır ve mercek ultrasonik titreşimlerle çıkarılır. Sonrasında yapay monofokal lens yerleştirilir. Bu işlem ile diğer görme problemleri de çözülmüş olur. Ortalama 30 dk süren işlem sonrasında hasta 4 hafta göz damlası kullanır. 

Sağlıklı Günler Dileriz. 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ