KOLON KANSERİ

KOLON KANSERİ
Kolon Kanseri Nedir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir?

Kolon kanseri, kanserler arasında en sık üçüncü kanserdir. Gelişmiş ülkelerde, kolon ve rektum kanseri oranı, gelişmekte olan ülkelere göre 4 ile 10 kat daha fazladır. Kolorektal kanserin nedenlerini; yaşam tarzı, çevresel etkenlerdeki değişiklikler ve kalıtsal faktörler olarak sıralanabilir. Ailesinde daha önce kolorektal kanser görülen kişinin kanser riski fazladır. Genetik kolorektal kanserler hastalığın sadece %5-10’u oluşturmasına rağmen, bu genetik faktörleri taşıyan insanların hastalanma yaşı diğer kolon kanseri hastalardan daha gençtir ve daha fazla yaşamsal risk taşımaktadır. Kişinin ailesinde ve birinci derecede akrabalarında kanser öyküsünün bulunması ise hastalığın ortaya çıkışını ciddi oranda etkilemektedir. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerin, yakınında kaç yaşında kolon kanseri tespit edilmiş ise bundan 10 yıl önce kolonoskopi yaptırmaya başlaması gerekmektedir. Ailesinde kolon kanseri hikayesi olmayan veya herhangi bir şikayeti olmayan tamamen sağlıklı kişiler ise 50 yaşından itibaren en az bir kere kolonoskopi yaptırmalıdır. Kolon kanserinin oluşumunda; aşırı yağlı, kırmızı et ağırlıklı beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra polipler etkilidir. Tarama kolonoskopileri sırasında kalın bağırsakta polip görüldüğünde kanserleşmeden alınarak hastalığın önlenmesi mümkün olmaktadır. Kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri hikayesi bulunması da bu kişilerde kolon kanseri riskini artırmaktadır. Meme ve yumurtalık kanseri olan kişilerde de 50 yaşını beklemeden kolon kanseri açısından tarama yapılması önerilmektedir. En sık görülen kolon kanseri belirtileri sürekli ishal ve kabızlık, her zaman normal bir kalınlıkta gelen büyük abdestin incelmesi, anüsten ve büyük abdestten kan gelmesi, büyük abdestte yumurta akı görünümlü salgıdır. Kanserin ilerlediği ve bağırsağı tıkadığı durumlarda ise karında şişlik ve ağrı oluşmaktadır.  Bu tür şikayetleri olanların doktora başvurması, erken tanı için önemlidir. Kanserden korumak ya da hastalığı erken evrede saptamanın en etkili yolu düzenli olarak yaptırılan endoskopik incelemelerdir. Bunların başında ise kolonoskopi gelmektedir. Kolonoskopi, hem mevcut bir tümörü erken evrede belirleme hem de kansere yol açabilecek polip ve benzeri sorunları daha kanserleşmeden tespit edip kişiyi kanser gelişiminden koruyabilecek özellikte bir işlemdir. 50 yaşın üzerindeki her bireyin risk durumlarına, kişisel sağlık hikayelerine, aile öykülerine göre 2-5 yıllık aralıklarla kolonoskopik incelemeden geçmeleri önerilmektedir. Kolonoskopinin hazırlığı ve uygulaması günümüzde hasta için çok daha kolay ve konforlu hale gelmiştir. Yeni kolonoskoplar son derece kolay uygulanıp hastaya rahatsızlık vermeden istenilen sonuçlar alınmaktadır. 

Kolon Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Genetik Faktörler:Aile içerisinde kolon kanseri yaşayan kişiler varsa, ailenin diğer bireyleri de risk grubu içerisindedir. Aile içerisinde kim kaç yaşında hastalığı yaşadıysa, o yaştan en az 10 yıl öncesinde düzenli tetkik yaptırılması gerekmektedir.

Yaş Faktörü: Yaşı 50 ile 60 yaşına yaklaşmış kadın ve erkeklerde kolon kanseri testleri yapılması gerekmektedir.

Polip:Bağırsakta bulunan poliplerin belli bir yaştan sonra çıkarılması ve düzenli aralıklarda kontrol edilmesi gerekmektedir.

İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları:Crohn ve ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkları ilerleyen dönemlerde kolon kanserini tetikleyebilir.

Sağlıksız  Yaşam Biçimi: Lifsiz besinlerin tüketimi, sigara ve alkol kullanımı gibi alışkanlıklar bağırsakların yapısını bozmaktadır.

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik gözlemlenmektedir.Dışkıda yumurta akına benzer akıntının olması belirtiler arasındadır. Dışkıda kan, kabızlık, ishal,şişilik ağrı gibi durumlar gözlemlenebilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kansere dönüşme ihtimali düşünülerek bağırsaklardaki polipler kolonoskopi yöntemi ile temizlenir.Tümörün olduğu kısım alınır. Hastalıkta yayılma var ise kemoterapi uygulanır.

Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ