MR KORKUSU NEDİR?

MR KORKUSU NEDİR?
MR KORKUSU VE KLOSTROFOBİ NEDİR?

İnsan bünyesinin korku karşısında verdiği tepkileri 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Bir insan korktuğunda,
-Kaçar
-Donakalır
-Savaşır

Klostrofobi kelimesi Latince'de “claustrum” yani “kapalı yer” kelimesi ile “phobia” yani “korku kelimesinden gelmektedir.Klostrofobisi olan kişiler, kapalı alanda kaldıklarında yalnız olduklarını ve kimseden yardım alamayacağlarını düşünürler. Beyinde duyguları yöneten amigdala bölgesinden  sinyal almaktadır. Bilimsel araştırmalarda amigdalası küçük olan kişilerde klostrofobinin daha fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır.
Klostrofobi aynı zamanda öğrenilen bir hastaıktır, Çocukken kapalı alanda kalmış, havuza düşmüş ve boğulma tehlikesi yaşamış kişilerde yetişkin yaşlarda klostrofobi görülebilir. En sık klostrofobi görülen mekanlar, asansör, tünel gibi mekanlardır. Bu tip vakalrda MR çektirmek oldukça güç hale gelir. Yaklaşık %10 civarında kişide MR sırasında klostrofobi görülmüştür. 

MR Sırasında;
Sizden başınızı ve tüm vücudunuzu sabit tutmanız istenir. MR yaklaşık olarak yarım saat kadar sürer. Klostrofobisi olan insanlar için yarım saat göz korkutucu bir süredir. Bu süre içerisinde korkuyu kontrol altına almak ve sakin kalmak için;
-MR çekecek personeli klostrofobi olduğuna dair uyarmak,
-Korku baş edilemeyecek kadar şiddetliyse doktora danışarak yatıştırıcı almak,
-Bazı durumlar anesteziye başvurmak,
-Nefes egzersizleri yapmak,
-Zihni başka bir konuya yöneltmek uygun olacaktır.

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ