OMUZ ÇIKIĞI TEDAVİSİ

OMUZ ÇIKIĞI TEDAVİSİ
 

OMUZ ÇIKIĞI TEDAVİSİ

İnsan vücudunda en hareketli bölgelerden biri omuzdur. Bu sebeple de insan vücudunda en sık rahatsızlık yaşayan bölgelerden biridir. Araştırmalara göre ortalama 100.000 kişiden 12 kişi omuz çıkıklığı problemi yaşamaktadır. Çıkığın oluşmasındaki en yaygın sebep kolun ya da omzun yana ya da dışa zorlanması ile gerçekleşir. Omzun stabil durmasını sağlayan kaslar ve yapılar zarar görür ve zararın boyutuna göre hastada tekrardan omuz çıkıklığı yaşanabilir. Omuz çıkığı her yaş aralığından görülebilirken, sinir ve damar hasarlarına da neden olabilir.

Tanı Nasıl Konur?

Eğer hastada,

-Şiddetli ağrı

-Kol işlevlerini yerine getirememe

-Omuzda ve eklem bölgesinde oluşan şekil bozuklukları

Yukarıdaki şikayetlerle doktora başvuran hastalardan doğru tedavi uygulanabilmesi için röntgen filmi istenir. Sonrasında omuz çıkığının yönü anlaşılmış olur. Çıkan omuz uzman hekimler tarafından yerine yerleştirildikten sonra MRI çekimi ile omuzun genel durumu kontrol edilir ve bağ, tendon, doku yaralanmaları olup olmadığı tespit edilir.

Omuz Çıkığında Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Omuz çıkığı uzman hekimler tarafından belli manevra ve yöntemlerle yerine yerleştirilebilir. Omuz çıkığını yerine yerleştirmek için iki yöntem kullanılır. Bunların birincisi omuz çıkığı redüksiyonu ikincisi ise kapalı redüksiyondur.

Omuz çıkığı redüksiyonunda tüm kasların gevşemiş olması gerekmektedir. Bu sebeple kas gevşeticiler ve yatıştırıcı ilaçlar hastaya verilir. Kullanılan yöntemler hastadan hastaya değişmektedir. Omuz çıkığını yerine yerleştirdikten sonra, hastada önceden var olan şiddetli ağrıda gözle görünür bir azalma olur. Omuz yerleştirme işlemi sonrasında işlemin sonucuna bakılması için yine röntgen istenir.

Omuz olması gereken yere yerleştirildikten sonra hastanın rehabilitasyon serüveni başlar. Rehabilitasyon süreci boyunca hastanın omzunun bandajlar yardımı ile sabit tutması gerekir.

Omuz Çıkığında Ameliyat

Ciddi hasarlı olmayan birçok omuz çıkığı fizik tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilmektedir. Erken yaşta omuz çıkığı olan ve spor hayatı aktif olan kişilerde ameliyat daha hızlı bir çözüm olabilir. Özellikle tekrarlayan omuz çıkıklarında ameliyat yöntemi tercih edilmektedir. Amaç omuzu yerine sabit bir şekilde tutturmaktır.

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ