PARKİNSON NEDİR?

PARKİNSON NEDİR?
Parkinson Nedir?

Parkinson hastalığı nedir? 

Parkinson hastalığı beyinde dopamin üreten hücrelerin ölmesi nedeniyle meydana gelen bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Daha çok hareket sistemi ve kasları etkiler. 

Hastalık kimlerde daha sık görülür? 

Hastalığın ortalama başlangıç yaşı 60-80’dir ancak Parkinson hastalığı genç yaşlarda da başlayabilir. Tüm hastaların %5’inde hastalık 40 yaşından önce başlar. Tanının konulmasından ölüme kadar geçen ortalama süre 15 yıldır. Parkinson hastalarında en sık görülen sıkıntılar nelerdir? Hastalarda sıklıkla kaslarda sertleşme, yürüme ve denge bozukluğu, öne eğik duruş, ince işleri yapmakta beceriksizlik, ellerde titreme, konuşmanın yavaşlaması ve zor anlaşılır hale gelmesi, idrar sıkıntıları, psikolojik sorunlar ve beslenme sorunlarına rastlanabilir. Hastalarda kuvvet kaybına pek rastlanmaz fakat kaslarını kontrol etmede sorun yaşarlar. Parkinsonun ilk belirtileri yaygın inanışın aksine ellerde titreme değildir. Genellikle hastalık; hareketlerde yavaşlama, öne eğik duruş, konuşmada bozukluğu ve donuk yüz ifadesi gibi belirtilerle başlar. 

Parkinsonda fizik tedavi ve rehabilitasyon neden gereklidir? 

Hastalarda egzersiz ve beslenmenin düzenlenmesi, sosyal ilişkilerin arttırılması, kondisyonun korunması/arttırılması, günlük yaşam aktiviteleri becerilerinin sürdürülmesi, motor ve iletişim yeteneklerinin yeniden eğitimi gibi destekleyici yaklaşımlar hastaların yaşam kaliteleri açısından önem taşır. Parkinson ilerleyici bir rahatsızlık olduğundan rehabilitasyon süreci hastanın hayata bağlı kalması açısından çok değerlidir. Fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersiz programı hastanın kendi başına egzersiz yapmasından çok daha etkindir. Bu nedenle hastaların düzenli olarak FTR hekimine muayene olup rehabilitasyon programlarına katılması hastalığın vereceği sıkıntıları en aza indirmek için büyük önem arz eder. 

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ