PROGESTERON HORMONU NEDİR?

PROGESTERON HORMONU NEDİR?
Progesteron Nedir?

Progesteron Hormonu Nedir?

Kısaca anlatmak gerekirse, progesteron hormonu kadınları hamilelik sürecine hazırlayan hormondur. Her ay döngüsünde sağlıklı bir kadının yumurtalıkları tarafından salgılanır. Progesteron hormonu yumurta döneminde üretilir. Progesteron hormonunun işlevi, embriyonun yani döllenmiş yumurtanın, içeride tutunmasını sağlamak ve bu sebeple de rahim duvarının kalınlaşmasını sağlamakdır. Eğer yumurta döllenmemişsiz, progesteron hormonunun salınımı azalır. Progesteron hormonu ilk sekiz hafta yumurtalıklar tarafından üretilir. Eğer hamilelik oluştuysa sekiz haftadan sonra progesteron üretimini plasenta üstlenir.

Tıp biliminin gelişmesiyle, progesteron hormonunun sadece yumurtalıklarda değil aynı zamanda böbrek üstü bezlerinden ve merkezi sinir sisteminden de üretildiği gözlemlenmiştir. Progesteron hormonu aynı zamanda erkekler tarafından da sentezlenmektedir. Progesteron hormonunun diğer işlevleri ise, sinir hücrelerinin korunması, sinir hücrelerinin onarılması, beyin hücrelerindeki bağlantıların gelişmesi ve ruh hali ile ilgili fonksiyonların düzenlenmesi gibi işlevleri vardır.

Normal ve sağlıklı bir hamilelikte, progesteron seviyesinin belirli bir seviyede olması gerekir. Kısırlık tedavisi gören kişilerde özellikle progesteron seviyesine bakılmaktadır. Anne adaylarından uzman hekimler özellikle progesteron testi isterler. Bu testte değerler şu şekilde olmalıdır.;

-Menepoz sonrasında ya adet sonrasında 1ng/mL veya altında

-Adet döngüsünün ortasında 5-20 ng/mL arasında

-Hamilelikte ilk üç ayda 11.2-90 ng/mL arasında

-İlk üç aydan sonraki hamilelik döneminde 25.6-89.4 ng/mL arasında

-İlk altı aydan sonra ise 48.4-42.5 ng/mL arasında olmalıdır.

Progesteron Yükseldiğinde Belirtiler Ne Olur?

Hamileliğin ilk üç ayında progesteron seviyesi yüksektir. Anne adayında bazı sorunlar progesteron kaynaklı yaşanabilir. Bu sorunlar şu şekilde sıralanabilir;

-Uyuşluk hissi

-Halsizlik

-Meme hassasiyeti

-Mide bulantısı

-Ani kilo değişimi

-Depresyon

-Baş dönmesi

-Şişkinlik hissi

-Su tutma

-Gergin ve kaygılı hissetme

-Cinsel dürtüde azalma

Yan Etkileri Nelerdir?

Progesteron hormonu kendiliğinden yükselen bir hormon değildir. Ancak eksik olması durumunda, kısırlık oluşabilir. Bu sebeple tüp bebek tedavilerinde progesteron hormonu reçete edilebilir. Baş ağrısı, kusma, ishal, kabızlık, eklem ağrısı, burun akıntısı, vajinal akıntı ya da kanama gibi yan etkileri mevcuttur. Bu yan etkiler şiddetli ise uzman hekime başvurmak gerekir.

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ