RAHİM DUVARI

RAHİM DUVARI

1-Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Gebelik süreci boyunca bebeğin gelişimini sürdürdüğü ve kadın üreme organı olan rahimde her ay menstrüasyon dönemi boyunca bir çok farklı değişim yaşanır. Beyinde yer alan hipotalamus bölgesi beyinde bulunan hipofiz bezini uyarır.  Bu uyarı sayesinde hormonlar devreye girer ve yumurtalıklara dolaşım sistemi ile iletilir. Salgılanan hormon ile birlikte yumurtalar olgunlaşmaya başlar. Salgılanan östrojen hormonu ile birlikte rahmin iç duvarı kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın sebebi vücudun kendini gebeliğe hazırlamasıdır. Gebeliğin oluşmaması durumunda yumurta çatlar ve kan yolu ile vücuttan atılmaya başlar. Bu süreçten sonra östrojen hormonu yerine progesteron hormonu salgılanmaya başlar. Endometrial hiperplazi ya da halk arasında rahim kalınlaşması hormonal ya da farklı türde hastalıklarla ortaya çıkabilir. Tedavisi doğru uygulanmadığı takdirde düzensiz kanamaya, ağrılı adet dönemine, hayati risk oluşturabilecek adet kanamalarına hatta kansere neden olabilmektedir. 

2-Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Rahim kalınlaşmasının doğal sebebi, bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde tutunması sağlamaktır. Bunun dışındaki sebeplerin çoğu hormon seviyesinin düzensizliğinden kaynaklanır. Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

-Normal sürede uzun adet kanaması

-Adet miktarında beklenmedik artış

-Adet düzeninin bozulmuş olması

-Adet ağrılarında artış

-Adet periyotlarının sıklaşması

-Adet döneminde değilken kanama ve lekelenmeler


3-Rahim Duvarının Kalınlaşmasının Nedenleri Nelerdir?

Rahim duvarının kalınlaşmasının pek çok nedeni olsa da en yaygın nedeni, menopozdur. Menopoz döneminde  progesteron hormonu üretilmediğinden rahmin incelmesi oldukça zordur. Aynı zamanda uzun süre tedavi amaçlı kullanılan östrojen hormonu  progesteron  hormonu ile dengelenmediğinde de aynı sorunla karşılaşılabilir. Bu sebeple alınan hormon ilaçlarının hekimin önerisi dahilinde kullanılması önemlidir. Yine rahmin kalınlaşmasına sebep olarak polikistik over sendromu söylenebilir. Polikistik over sendromunda yumurtlama gerçekleşmediği için  progesteron  hormonu salgılanmaz. Özellikle diyabet, obezite, tiroit, karaciğer yada safra kesesi problemi olan hastalarda rahim duvarında kalınlaşma görülebilir. Özetlemek gerekirse  progesteron hormonunun yeterli salgılanmaması rahim duvarının kalınlaşmasına sebep olur.

4-Risk Altında Kimler Vardır?

Düzensiz adet gören kişilerin, menopoz dönemine girmiş kişiler başta olmak üzere 35 yaşını aşmış tüm kadınların hormonal düzeninin bozulması sebebiyle rahim duvarında kalınlaşma görülebilir. Rahim duvarının kalınlaşmasında genetik faktörlerin de olduğu gözlemlenmiştir. Obezite, şeker, polikistik over sendromu olan kişiler de risk altındadır. 


5-Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Rahim duvarı kalınlaşmasını tedavi ile kontrol altına alabilmek mümkün değildir. Ancak risk grubunda olan kişilerin önlem olarak, çiğ domates, kabuklu kuruyemişler, ay çekirdeği, ceviz, dereotu, ıspanak, karalahana, avokado gibi besinleri sık tüketerek progesteron  hormonunun üretilmesine destek olabilirler. Aynı zamanda C vitamininin yüksek olduğu gıdalar da progesteron hormonunun üretilmesinde doğal kaynaklardır. Rahim duvarının kalınlaşmasına yönelik ilaçlı tedavi programı rahmin mevcut durumuna göre düzenlenmektedir. İlaçla tedavi sırasında hormonal dengenin normale döndürülmesi hedeflenir. İlaç ile tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda laparoskopik yöntemlerle rahim alınır. 

Rahim duvarı kalınlaşmasına dair bulgularınız varsa siz de en kısa zamanda hekiminize başvurmalısınız. Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ