SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

Sindirim sistemi hastalıklarından bahsetmeden önce sindirim sistemini bir bütün olarak anlatmak gerekir. Sindirim sistemi ağzımızdan başlayarak anüse kadar ulaşan bölümdür. Besinlerin tüketim esnasinda başlayarak, parçalanması, sindirilmesi ve dışkıya dönüşmesi sırasında görevini yerine getiren organlar bütünü, sindirim sistemini oluşturmaktadır. 

Sindirim Sistemi Organları:

-Ağız

-Yutak

-Yemek borusu

-Mide

-İnce bağırsak

-Kalın bağırsak

-Anüs

Sindirim sistemi ile ilgili tüm rahatsızlıklara “gastroenteroloji” klinikleri bakmaktadır. Sindirim sistemi ile ilgili hastalıklarda endoskopik incelemeler rahatlıkla çözüm bulabilmektedirler.

Sindirim Sistemi Hastalıkları:

-Reflü

-Gastrit

-Mide Ülseri

-Hazımsızlık

-Kabız ve ishal

-Kolit ve crohn hastalığı

-Kanser

-Pankreatit

-Hemoroid

-Karaciğer hastalıkları

-Safra kesesi hastalıkları


Reflü:

Çok sık rastlanan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması durumudur. Kişiler tarafından çoğunlukla fark edilmez. Çok sık tekrarlayan reflü patolojik reflü olarak adlandırılır. Reflünün asıl sebebi yemek borusu ile ve midenin birleştiği yerdeki kapakçık sisteminin işlevini yitirmesidir. Göğüste yanma, yutmada zorluk, asitli sıvının ağızda hissedilmesi gibi belirtileri vardır.

Gastrit:

Mide yapısında oluşan inflamasyonlara gastrit denmektedir. İki çeşidi bulunmaktadır.

-Kronik gastrit

-Akut gastrit

Kronik gastritin sebebi “helicobacter pylori” bakterisinin besin ile vücuda girmesi ve midede iltihaba yol açmasıdır. İlerleyen zamanlarda sindirim sistemi kanserlerine yol açmaktadır. 

Mide ülseri:

Mide dokusunun hasar almasından kaynaklanmaktadır. En bilindik sebebi “helicobacter pylori” bakterisinin yol açtığı iltihaplardır. Tedavi edilmediği durumlarda mide boşluğunda sıvı birikimine yol açmaktadır. 

Hazımsızlık:

Karında şişlik ve ağrı ile belirti gösterir. Genellikle öğünlerin ardından oluşmaktadır.

Kabız ve ishal:

Beslenme düzensizliğinden oluşmaktadır. Düzene sokacak diyet programları ile sorun çözülebilir.

Crohn hastalığı:

Genellikle ince ve kalın bağırsakta ortaya çıkar. Bağırsaklarda yara oluşumu gözlenir. Yaranın boyutuna göre diyet programı uygulanmaktadır.

Kanserler:

Sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinde oluşan kötü huylu tümörler kansere dönüşmektedir. Erken teşhis çok önemlidir. Eğer hastalık ilerlemişse, sindirim sisteminin kanserli bölümü alınır. 

Pankreas iltihabı:

Sindirim salgılarını üreten pankreasta bir sorun oluştuğunda besinlerin emilimi de hasara uğramaktadır. Bu sebeple de beslenme düzenini etkilemektedir. Erken tedavi bu hastalık için de çok önemlidir.

Hemoroid:

Basur olarak bilinen hemoroid, kalın bağırsağın bitiş kısmındaki bölümün şişmesinden kaynaklanmaktadır. Kanama, şişme, ağrı gibi makat bölgesinde belirtiler gösterir. 

Karaciğer hastalıkları:

Sarılık, siroz, kistler ve tümörler en yaygın karaciğer hastalıklarıdır. Sindirim sürecinin tamamen olumsuz etkileyen bu hastalıkların tedavisi sindirim sistemi sağlığı açısından çok önemlidir.

Safra kesesi hastalıkları:

Taşlar safra kesesinin tıkanmasına yol açar. Bu sebeple iltihaplanma meydana gelir. Safra kesesinin iltihaplanması patlama riskini doğurur. Bu nedenle safrada oluşan taşlar cerrahi yöntemlerle alınmalıdır. Enfeksiyon yaratma riski yüksektir.

Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ