TESTİS ENFEKSİYONU NEDİR?

TESTİS ENFEKSİYONU NEDİR?
TESTİS ENFEKSİYONU NEDİR?

EPİDİDİM VE TESTİS ENFEKSİYONU

Erkek üreme hücresi olan spermin üretildiği yer olan testisler aynı zamanda testesteron hormonunun salgılandığı bölgedir. Sperm testiste oluşur ve eklenti organları yardımı ile hareket kabiliyeti kazanır. Eklenti organlarından en önemlisi epididim organıdır. Spermin hareket kabiliyetini kazandığı bölgedir. Spermin hareket yeteneğini kazandığı bölgenin enfeksiyon kapması durumunda buna “epididimit” deniz. Testislerin enfeksiyon kaptığı durumda ise buna “ orşit” denir. İki enfeksiyon türü de antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir. Ama bu iki hastalıkta da erken tanı kısırlığın önüne geçebilmek adına önemlidir. Akut enfeksiyon oluştuysa tedavi hızla yanıt vermektedir ancak kronik enfeksiyon szö konusu ise tekrar eden ataklar şeklinde olabilmektedir ve daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Akut Epididimit

Hastalığın başında enfeksiyon epididimitin alt kısmında yer alır. Enfeksiyon kısa süre içerisinde testislere kadar yayılır. Şiddetle ve ani olarak ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Erişkin kişilerde çoğunlukla görülmektedir.

Enfeksiyonun sebebi çoğunlukla zararlı bakterilerdir. Çoğunlukla cinsel olarak aktif erkeklerde görülmektedir. Cinsel yolla bulaşan klamidya gibi bakteriler enfeksiyona sebep olmaktadır. Sonuç olarak da idrarda yanma, akıntı gibi şikayetler ortaya çıkar. Bunu takibende orşiepididimit oluşur. Eşcinsel erkeklerde anal ilişkiden kaynaklı olarak bakteriler bağırsaklarda enfeksiyon oluşturabilmektedir. Enfeksiyon cinsel yolla bulaşmaya da bilir. İdrar yolları enfeksiyonu veya prostat enfeksiyonuna neden olan bakteriler de hastalığa sebep gösterilebilir. Bu bakteriler kan yolu ile epididime ulaşmaktadır. Kalp ritim bozukluğu, ağır kaldırma, aşırı cinsel heyecan da epididimit neden olmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Özellikle testislerde şiddetli ağrı, sonrasında kasıklara yayılan bir ağrı görülmektedir. Yanma, kaşıntı, testisleri yukarı kaldırma hissiyatı, sık idrar yapma, ateş, makatta ağrı gibi belirtileri olabilmektedir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle fiziki muayene yapılır. İdrar tetkiki, idrar kültürü, akıntı örneği incelenir. Doppler istenebilir ve testislerin sintigrafisi istenebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi hastadan hastaya değişmektedir. Genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Buna ek olarak da dinlenme ve buz torbası ile kompres, ağrı kesici kullanımı istenebilir.

Nasıl Korunulur?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemek aına prezervatif kullanılması gerekmektedir. Partnerlerin ikisinin de tedavi edilmesi gerekmektedir.

Akut Orşit Nedi? Nasıl Tedavi Edilir?

Erken yaşlarda yaşanan kabakulak hastalığı erkeklerde akut orşite sebep olmaktadır. Akut orşitte enfeksiyona epididimit eklenmez. Enfeksiyon sadece testislerde tutunur. Antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi edilmezse kısırlığa sebep olabilir.

Kronik Epididimit

Tam bir iyileşme maalesef mümkün değildir. Akut epididimitin tüm belirtileri belli aralıklarla ortaya çıkar. Belli aralıklarla alevlenmeler gözlenir. Ağrılar şiddetli değildir. İleri dönemlerde sperm kanallarının tıkanmasına ve kısırlığa yol açar.

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ