ULTRASON

ULTRASON

ULTRASON

Ultrason nedir?

Yüksek frekanslı ses dalgaları ile vücudumuzun görüntülenmesine denir. Ultrasonografide radyasyon ışınları (x ışınları) kullanılmamaktadır. Bu açıdan zararsız bir işlemdir ve gebelerde, bebeklerde/çocuklarda kullanılabilir. Ultrason işlemi, elde edilen verilerin incelenmesi ve raporlanması radyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Ultrasonografi, vücudumuzda görüntülenmesi istenilen yere doğrudan kullanılan probların teması ile yapılır. Proba veya görüntülenecek bölgeye temastan önce jel dökülür. Ses dalgaları görüntüye dönüşür ve monitöre yansıtılır.

Vücudumuzdaki daha büyük olan ve düz yüzeylere sahip olan kısımların/organların incelenmesi ultrasonda en iyi değerlendirilebilen olgulardır. Görüntülerin incelenmesi, yorumlanması ve raporlanması radyoloji uzmanının tecrübesi ve bu konudaki  başarısı ile de ilişkilidir.

Ultrason çekimi nasıl olur?

Genelde kadınlar olmak üzere bir çok kronik şikayeti olan veya diğer kişiler ultrasona girmek zorunda kalırlar. Ultrasonda görüntülenecek bölgenin daha net bir şekilde görülmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır ve ilgili uzman bu noktalar hakkında hastaya bilgi vermelidir. Örneğin bazı ultrason işlemleri açlık gerektirirken bazıları ise mesanenin dolu olmasını gerektirebilir.  Bu noktalara dikkat edilirse işlem amacına daha iyi bir şekilde ulaşır.

Ultrason işlemine başlamadan önce görüntülenecek bölgeye veya proba jel sıkılır. Bu jel vücuda zarar vermez, sadece bölgenin kayganlaşmasını sağlar ve ses dalgalarının daha iyi iletilmesine yardımcı olur.  Jel sıkıldıktan sonra görüntülenecek olan bölge üzerinde prob gezdirilir ve radyoloji uzmanı değerlendirmesini yaparak raporlandırır. Rapor daha sonra istenen birime gönderilir.

Ultrason hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Ultrasonun kullanıldığı başlıca alanlar aşağıdaki gibidir:

Meme dokusunda oluşabilecek tümörlerin araştırılması

Gebelik kontrolleri

Gebelikte bebeğin sağlığı ile ilgili taramalar

Kist ya da biyopsi yapılırken girişimlerin görüntülenmesini sağlar

Enfeksiyonların araştırılmasında

Kalp ile ilgili rahatsızlıklarda

Tiroid bezlerinin kontrollerinde

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ