YUMURTLAMA DÖNEMİ

YUMURTLAMA DÖNEMİ
YUMURTLAMA DÖNEMİ

YUMURTLAMA DÖNEMİ NEDİR?

Sağlıklı her kadında görülen yumurtlama dönemi ergenlikten menapoza kadar devam eder. Yumurtanın içerisindeki foliküllerin fallop tülerine bırakılması durumudur.Bu durum adet döngüsünü oluşturmaktadır. Ortalama 28 günde bir gerçekleşir. Ortalama 3 ila 30 yumurta her ay oldunlaşır. 

Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?

Yumurtlama dönemi her ay kadınlar tarafından hissedilmeyebilir. Bu yumurtlamanın olmadığı anlamına gelmez. Yaygın olarak karnın altında kasıklarda bir ağrı hissedilir. Bazen de yumurtanın fallop tülerine atılması esnasında yanma hissedilir. Vücut ısısında özellikle sabahları hormon salımından kaynaklı artış gözlenir. Yumurtlama dönemindeki bir başka belirti ise vajinal akıntıdaki değişimdir. Vajinal akıntının yoğunluğu ve miktarı artmaktadır. Bunun sebebi vücudun gebeliğe hazırlanması ve spermin rahme ulaşmasını kolaylaştırmaktır. Bunun dışındaki belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

-Meme hassasiyeti

-Cinsel arzuda artış

-Karında şişlik

-Koku ve tat duyusunda hassasiyet

-Rahim ağzında açılma

Kaç gün sürer?

Yaklaşık 24 saat sürer. Yumurtlama  gerçekleştikten sonra ve fallop tülerine düştükten sonra 24 saat daha canlı kalabilir. Yumurtlama dönemini öğrenmek için ovulasyon takvimi tutmak gerekmektedir. 28 günde bir adet gören bir kişinin yumurtlama dönemi adet kanamasının bitiminde sonra 14. günde gerçekleşir. 

Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ