PANİK ATAK NEDİR?

PANİK ATAK NEDİR?

 

PANİK ATAK NEDİR?

 

Panik atak, aniden ve beklenmedik şekilde ortaya çıkan, kişide yoğun kaygı,korku ve panik hissi oluşturan bir ruhsal bozukluk olarak bilinmektedir.. Atağın tekrar etmesi durumu da daha önce yaşanan korku hissini ortaya çıkararak şiddetli bir kaygı oluşturmaktadır.

Ataklar genellikle 10-30 dk arasında sürmekle beraber bazı durumlarda uzayabilmektedir.

 

PANİK ATAK GEÇİRDİĞİMİ NASIL ANLARIM?

Panik atak durumunda aşağıda belirtilen durumlardan en az 3 tanesini yaşıyorsanız atak geçiriyor olabilirsiniz.

 

-Titreme ve sarsılma hissi

-Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi

-Kalp atımının hızlı ve normalden fazla olması

-Üşüme, titreme, terleme

-Kontrolü kaybetme kendini kötü hissetme duygusu

-Korku ve kaygı durumu

-Aniden gelişen uyuşma ve karıncalanma

-Ölüm korkusu

 

PANİK BOZUKLUK NEDİR?

 

Tekrarlayan ve aniden gelişen panik ataklar ile birlikte, geçirilen panik atakların tekrar edecek kaygısı ve bu durumlarda ölümle sonuçlanacağını düşünerek üzüntü durumunun gerçekleşmesidir.

Ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem alma (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yeyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişikliklerinin gözlemlendiği ruhsal bir bozukluktur.

Bazı durumlarda kişi kontrolünü kaybeder ve çıldırma hissi yaşayabilmektedir.Bu durumlarda hasta hemen hastaneye başvurma eyiliminde olmaktadır.Acile başvuran hastaya gerekli tetkikler yapılır fakat hiçbir saptanmaz, durumun ortadan kaybolması için sakinleştirici yapılır.Hasta kendini iyi hisseder fakat bu durum zamanla tekrar etmeye devam eder.

PANİK BOZUKLUĞUN TEDAVİSİ

 

Tedavisi mümkün olan bu hastalığın iki çeşit tedavisi bulunmaktadır.

1- İlaç Tedavisi

Beyin ve sinir hücrelerinin bozukluğu sonucunda hormonların çalışmasını etkileyen durumu ortadan kaldırmak amacıyla atakları önleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu hastalığa iyi gelen oldukça fazla sayıda ilaç bulunmaktadır.

Doktorunuz size uygun ilacı seçerek tedaviye gerekli dozda başlayarak belirli aralıklarla kontrole çağıracaktır.İlaç tedavisi en az bir yıl sürebilmektedir.Daha sonra ilacı yavaş yavaş azaltarak bıraktırılacaktır.

2-Psikoterapi yöntemi

En başarılı tedavi yöntemleri Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR terapisidir. Bu iki yöntem beraber uygulandığında tedavi başarı oranı oldukça yüksektir.

 

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ