ÖKSÜRÜK NEDİR? ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

ÖKSÜRÜK NEDİR? ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

 

 

ÖKSÜRÜK NEDİR?

 

Vücut, refleks olarak yabancı cisimlerin solunum yollarından akciğerlere kaçmasını engellemek için devreye girer. Ancak bazı öksürüklerin uzun ve kesintisiz devam etmesi hem boğaza zarar verir hem de günlik hayatımızı olumsuz yönde etkiler.Solunum yolu enfeksiyonu, nezle ve grip gibi özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan öksürük bazen de hastalıkların önemli belirtilerinden biri olabilir.

 

ÖKSÜRÜK NEDENLERİ?

 

Öksürüğü, çeşitlerine göre 3 ayrılır.Bunlar akut öksürük, subakut öksürük ve kronik öksürüktür.

Akut öksürük;3 haftadan kısa süren akut öksürük, en sık soğuk algınlığında görülmektedir. Alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, boğmaca, KOAH, bronşektazi (hava yollarının kalıcı genişlemesi) ve pulmoner embolisi (akciğer pıhtısı) rahatsızlıklarında görülen öksürük de akut öksürük olarak tanımlanmaktadır.

Subakut öksürük;3-8 hafta arasında devam eden öksürük, akut ve kronik arasında görülen öksürükler için kullanılmaktadır. Bu öksürük ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında, akciğer tümöründe, perikardit (kalp zarı iltihaplanması) durumlarında ortaya çıkmaktadır.

Kronik öksürük; 8 haftadan uzun süren kronik öksürük durumu ise astım, reflü, tüberküloz, solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda görülmektedir.

 

ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

 

Öksürüğü kesilmeyen kişilerde tedavi yöntemleri doktor tarafından belirlenir.Bunlara ek olarak evde yapılacak basit uygulamalar ile öksürüğün şiddetini ve boğazdaki tahriş sebebiyle devam eden öksürüğü hafifletmek mümkündür.

Vücut direncini arttırmak hastalıklar ile baş etmek için önemli bir husustur. Bu yüzden düzenli beslenmek ve spor yapmak oldukça önemlidir. Özellikle kış aylarında beslenmeye ekstra dikkat etmek ve C vitamininden zengin gıdalat ile beslenmek grip ve nezle gibi rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkacak öksürüğe engel olabilir. Günlük hayatta bol sıvı tüketmek, gıcık yapacak içecek ve yiyeceklerden uzak durmak da öksürüğün önüne geçmek için önerilmektedir.

Alerjik öyküsü olan hastaların özellikle polen seviyesi yüksek ortamlarda bulunmamaya dikkat etmesi gerekmektedir. Sadece polen değil kirli ve kötü kokulu ortamlarda bulunmak öksürüğün şiddetini arttıracaktır. Sigara ise öksürüğü tetikleyenen önemli faktördür. Sigara içmemek, sigara içilen ortamlardan uzak durmak öksürüğün şidetini ve sıklığını da azaltacaktır.

Bunların yanı sıra, buhar makinelerini kullanmak ya da kaloriferin üzerine bir tasta su koymak ise evin kuru havasını alacaktır. Nemli ortam öksürüğün şiddetini azaltarak boğazda da kuruluk olmasını engelleyecektir.

Evde hazırlayacağınız içeceklerle de öksürüğü hafifletmek mümkündür. Ilık süte bir miktar konulan bal, boğaz bölgesini kaplayacağı için öksürüğün verdiği boğazdaki hasarı azaltacaktır. Kekik, zencefil, kuşburnu, adaçayı, nane, ıhlamur gibi bitkilerle yapılan bitki çayları da yine boğazın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Besleyici ve hafif çorbalar da boğazın yumuşamasını sağlayacaktır. Ayva çayı ise öksürüğün hafiflemesinde doktorlar tarafından önerilen bir içecektir.

 

ÖKSÜRÜK GEÇMEZSE NE YAPILMALIDIR?

 

Akuttan kronik öksürüğe geçiş dönemindeki öksürük yıpratıcı olmakla birlikte ien kısa sürede doktora başvurulmalıdır.Gerekli testler yapılmalı ve altında yatan sebep bulunmalıdır. Önemsenmeyen öksürükler ciddi sonuçlara yol açabileceği için aşağıda yer alan durumlarda geç kalmadan doktora başvurmak gerekmektedir.

 

Nefes almakta güçlük

Öksürük ile eş zamanlı başlayan yüksek ateş

Morarma derecesinde öksürük

Hızlı nefes alıp veriliyorsa

Öksürme sırasında kanlı balgam geliyorsa

Hırıltılı solunum varsa

Öksürürken boğulavak gibi olunuyorsa

Göğüste ağrı yanma

Öksürük artış gösteriyorsa

İştahsızlık

Gece uykudan uyandırıyorsa

Halsizlik, yorgunluk


 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ