AKDENİZ ANEMİSİ (BETA TALASEMİ) NEDİR?

AKDENİZ ANEMİSİ (BETA TALASEMİ) NEDİR?

 

 

 

AKDENİZ ANEMİSİ (BETA TALASEMİ) NEDİR?

 

Diğer bir adı Beta Talasemi olan akdeniz anemisi, bir kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi olarak anılmasının sebebi Akdeniz ülkelerinde daha sık görülmesidir. Talasemi, anne ve babadan çocuklara aktarılan genetik ancak tedavisi mümkün bir hastalıktır. Türkiye’de taşıyıcı oranı yüksek olması sebebi ile, evlilik öncesi eşlerin talasemi testi yaptırması zorunlu kılınmıştır.

 

Vücudun genetik bir prüz sebebiyle hemoglobin proteinini gerekenden daha az üretmesi sonucu ortaya çıkar. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir yere sahip olan hemoglobinin yetersiz olması halinde kırmızı kan hücreleri görevlerini yerine getiremez.Bu da kişide nefes darlığı yorgunluk gibi başlıca şikayetlere sebep olmaktadır.

 

AKDENİZ ANEMİSİNİN TEDAVİSİ

 

Taşıyıcı olan hastalar genellikle tedaviye ihtiyaç duymazken,talasemi majör olan hastalar ömür boyu tedavi almak zorundadırlar.Bu hastalar 3-4 haftada bir kan takviyesi almak zorunda kalmaktadırlar.Kan tranfüzyonunun yaratmış olduğu komplikasyonların önüne geçmek adına şelasyon tedavisi uygulanmaktadır.Şelasyon tedavisi transfüzyon sonrası kanda biriken demiri temizlemeyi hedefler.Şelasyon tedavisi almayan hastaları kaybetme riski bulunmaktadır.

 

Bir diğer tedavi yöntemi ise uygun bir vericiden alınan kök hücre ile yapılan kök hücre tedavisidir. Yenilikçi bir tedavi olan gen nakli ise henüz uygulama aşamasına geçmemiştir.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ