ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK NEDEN OLUR? 

Çocuklarda iştahsızlık; yeme isteğinin çeşitli sebepler ile azalması durumudur.Çocuklarda beslenme gelişimi etkilediği için anne ve babaları en çok endişelendiren durumlardan biridir.Yeme alışkanlıklarını kazandıkları ilk 3 yıl çocuklar için en önemli yaşalrdır.Çeşitli sebepler ile yeme isteği azalabilir.Hastalıklara bağlı,psikolojik olarak,yanlış beslenme düzeni gibi sebeplerden çocuk yemek yemeyi reddedilmektedir. 

Hastalık durumunda örneğin; üst solunum yolu enfeksiyonlarında, ateşli hastalıklarda,sindirim sistemi hastalıklarında, diş çıkarma(özellikle yenidoğan) gibi durumlarda çocuklarda görülen iştahsızlık gerçek iştahsızlık olarak görülür. 

Psikolojik iştahsızlık dediğimiz dönem ilk 6 aydan itibaren başlar.Ek gıdaya başlandığı bu dönemde ebeveynlerin sabırlı davranmaları çok önemlidir.Ek gıdaya geç başlanması bebeğin daha iri taneli besinleri reddetmesine sebep olacaktır. 

İlk 3 yaş dönemleri çocukların en bencil olduğu zamanlardır.Anne ve babaların tutumları çocukların ileri dönemdeki beslenme düzenini ciddi anlamda etkileyecektir.Kendi başına yemek yeme isteği, ellerini kullanarak yemek yemesi en sık görülen davranışlardır. İnatlaşmaya gidilmemeli,kesinlikle ısrar edilmemelidir.Bu dönemde olan inatlaşmalar yemek yemeden uzaklaştıran sebepler arasında gösterilmektedir. 

Yanlış beslenme alışkanlığı da iştahsızlık sebeplerindendir. Hazır gıda,paketlenmiş gıda,abur cubur,fast food yiyecekler tüketilmesi çocukları sağlıklı besinlerden uzaklaştırıp iştahsızlığa sürüklemektedir.Çocukları düzensiz ve bu tür sağlıksız beslenmeden uzak tutmak gerekir. 

Öncelikle çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalıdır.Ana öğün ve ara öğün saatleri belirlenmelidir.Çocuklar gördüğünü tekrar edeceğinden anne ve baba olarak da beslenme düzenine dikkat edilmelidir.Sağlıksız besinlerden uzak durulmalıdır.Ödüllendirme ya da ceza yöntemi ile yemek yedirilmemelidir.Israr ve inatlaşmadan kaçınılmalıdır.Teknolojik aletler kullanılarak yemek yedirilmemeli, dikkati dağıtacak nesneler kullanmaktan kaçınılmalıdır.Doktor tavsiyesi dışında kulaktan dolma vitamin ve gıda takviyesi kullanılmamalıdır. 

 

 

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ