KARACİĞER KANSERİ

KARACİĞER KANSERİ
Karaciğer Kanseri 

Karaciğer kanseri organın kendi dokusunda çıkan kötü huylu tümörlere denir. Hastalığın oluşum sıklığı bölgesel olarak değişir. Hepatit B aşısının etkili yapıldığı gelişmiş ülkelerde bu kanser türüne daha az rastlanır. Kadınlarda erkeklere göre daha az görülür. Karaciğer kanserinin yaklaşık %90’ını karaciğerin fonksiyonel hücresi olan hepatositten kaynaklanan hepatoselüler karsinom oluşturur. Karaciğerlerde en sık metastaz tümörleri görülür. Başka bir organdaki kanserin karaciğere sıçramasına metastaz denir.

Karaciğer kanseri belirtileri

Karaciğer kanseri erken döneminde herhangi bir belirti gözlenmez. Bu yüzden siroz gibi rahatsızlığı olan hastalarda şikayet olmasa bile takibinin sağlanması erken tanı konması için çok önemlidir. Karaciğer kanseri belirtileri karın şişliği, ciltte sararma, kaşıntı, ani kilo kayıpları, iştah kapanması, ateş ve gece terlemeleri gibi sarılık belirtileridir. Bu belirtiler ağır denilebilecek belirtiler olsa da kanser teşhisi koymak için yeterli değildir çünkü tamamı enfeksiyon gibi rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir.

Karaciğer kanseri nedenleri

Hastalığın sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte hepatit B ve C virüsü ile sarılık hastalığı geçirmiş olmak temelde en önemli sebeplerdir. Hepatit virüsleri ile bir geçmişiniz olmasa bile hastalığı geçirebilirsiniz ve sadece kan testleriyle anlaşılabilir. 

Karaciğer kanseri nasıl anlaşılır?

Karaciğer kanserinde erken tanı şansı azdır fakat yüksek risk grubundaki hastalar düzenli kontrol yaptırırsa hastalığı başında fark etmek mümkündür. Hastalığın teşhisi ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile konulabilir. Alfafötoprotein testi de yapılabilir.

Karaciğer kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Cerrahi tedavi hastaların en çok yararlandığı tedavi yöntemidir. Karaciğerin tümörlü kısmının alınması ya da karaciğer nakli de tedavi seçenekleri arasındadır. Eğer hastalık cerrahiye uygun değilse ya da hasta ameliyatı kaldıramayacak durumda ise kemoterapi, radyoterapi, ablasyon tedavisi ve mikroküre tedavileri uygulanabilir.

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ