KARIN ŞİŞLİĞİ

KARIN ŞİŞLİĞİ
KARIN ŞİŞLİĞİ

Şişkinlik nedir?

Vücutta yararlı bağırsak bakterileri ve oluşturdukları gaz her zaman bulunur. Bu gaz sağlık üzerinde olumsuz etki yaratmaz ve kişiye rahatsızlık vermez. Vücutta gaz miktarı artarsa ve vücut bu gazı boşaltmakta zorlanırsa sindirim sisteminde oluşan fazla hava organ duvarlarında gerilime neden olur. Sindirim sistemi organlarında oluşan bu gerilim sinir uçlarını uyarır ve nefes darlığı, çarpıntı, geğirme isteği ve karın ağrısı veren şişkinliklere sebep olur. 

Karın şişliği nedenleri:

> Ödem: Vücutta dolan fazla sıvı şişkinliğe yol açabilir. Fazla tuz tüketimi,hareketsiz yaşam, potasyum içerikli besinleri az tüketmek ödeme sebebiyet verir. Mide ve bağırsaklarda şişkinlik yapabilir.

> Sindirim sistemi hastalıkları: Çölyak, irritabl bağırsak sendromu (huzursuz bağırsak sendromu) , mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi sindirim sistemi bozuklukları bağırsak ve midede gaz birikimine neden olur ve şişkinlik yapar.

> Sağlıksız beslenme: Lif durumundan yetersiz besinler bağırsakların çalışmasını yavaşlatabilir. Karbonhidrat seviyesi yüksek besinlerin sürekli tüketimi mide ve bağırsaklarda şişkinlik yapabilir. Çok hızlı yemek yemek de hava yutulmasını kolaylaştırdığı için gaz oluşturabilir.

> Alerjiler: Gluten, süt, şeker, soya, yumurta gibi besinler insanların bağırsak ve mide floralarında hassasiyet yaratabilir, hazımsızlık oluşturabilir ve buna bağlı olarak şişkinlik gözlenebilir. Bazı gaz yapan besinler de(lahana,karnabahar,brokoli,baklagiller vb.) şişkinlik yaratabilir.

> Stres: Bağırsaklar vücudun ikinci beyni gibidir, stres sindirim sisteminde negatif etki yapar bu da mide ve bağırsakların düzgün işlemesini bozabilir.

Şişkinliğe ne iyi gelir?

Yemek yerken yutulan havanın azaltılması midede gaz oluşumunu engellemenin etkili yollarından biridir. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyice çiğnenmesi tavsiye edilir.

Mide şişliğinin tedavisi

Mide ve bağırsak şişkinliğinin tedavisi sebebine göre yapılır. Şişkinliğin neden olduğunu belirlemek için endoskopi ve kolonoskopi yöntemleri kullanılabilir. Doktor gerekli görürse ilaç tedavisine başlayabilir. Probiyotik kullanmayı ve düzenli bir yaşam şekli önerir. Üç ana öğün arasına üç ara öğün şeklinde bir beslenme programı uygulayabilir. En az üç litre su içilmesi  fiziksel aktiviteler yapılması tavsiye edilir.

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ