LENF KANSERİ (LENFOMA)

LENF KANSERİ (LENFOMA)

LENF KANSERİ (LENFOMA)

Savunma hücrelerinin kontrolsüz büyümesi hastalığına lenfoma yani lenf kanseri dyoruz. En sık lenf bezlerinde rastlanmaktadır. Lenf bezleri vücudun savunma sistemleri olduğu için önemli bir hastalıktır. Lenf bezleri enfeksiyon hastalıklarına karşı savaş verirler. Hastalıklarla savaşırken lenf bezleri büyür ve başarıya ulaştığında tekrardan eski boyutuna döner. Lenf kanseri oluştuğunda lenflerin işleyişi bozulur ve anormal hücreler meydana gelir. Lenf kanserinde Hodgkin ve non-Hodgkin olmak üzere iki tür vardır. Lenf kanserinde tedavinin belirlenebilmesi için tür tespiti yapılması gerekmektedir. 

Lenf Kanseri Belirtileri:

-Çoğalan ve büyüyen lenf bezleri

-Nedensiz ateş

-Ani kilo kaynı

-Gece terlemeleri

-Yorgunluk

-Karında şişlik

-Kaşıntı

Teşhis aşaması:

Lenf bezlerinde büyüme varsa fiziki muayene ve genetik faktörler değerlendirilir. Boyun altı, direk, koltuk altı kontrol edilir. Ardından, kan testleri, biyopsi, akciğer filmi hastadan istenir.

Tedavi Aşaması:

Hastalığın ilerleme aşamasına, tipine ve hastanın durumuna göre tedavi değişmekle beraber, yavaş ilerleyen lenfomalarda kemoterapi, biyolojik tedaviler ve radyo terapi uygulanmaktadır. Eğer hastalık direnç gösteriyor ise kök hücre tedavisi, yüksek doz tedavi ve kemoterapi uygulanır. Lenfoma tedavisi bittikten sonra tekrarlama ihtimaline karşı hasta 2 yılda bir kontrole çağırılır. 

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ