OMUZ SIKIŞMASI

OMUZ SIKIŞMASI
OMUZ SIKIŞMASI NEDİR?

Omuz Sıkışması Neden Olur? 

İmpingement sendromu en sık olarak aşırı kullanımdan kaynaklanır. Omuzun belli hareketleri tekrar tekrar yaptığı durumlarda kas tendonları ödemlenebilir; sonuçta akromion kemik çıkıntısına takılabilir. Bazen yapısal olarak akromion kemiği çengel gibi olabilir ve bu nedenle kişide omuz sıkışmasına yatkınlık olabilir. 

Kimlerde Olur? 

Kolun baş üzerine kaldırılmasını gerektiren yüzme, tenis gibi sporlar en önemli risk faktörleri arasındadır. İş gereği kutu indirip kaldıranlar, inşaat işlerinde çalışanlar, boya yapanlarda da oluşabilir. Daha önceden omuz çıkığı olması ve ileri yaşa bağlı osteoartrit denilen eklem kireçlenmesi durumu da omuz sıkışmasına yol açabilir. 

Omuz Sıkışması Belirtileri Nedir? 

Omuz sıkışmasının belirtisi esas olarak kolu baş üstüne kaldırırken ve sırta götürürken omuzda ağrı olmasıdır. Bunun dışında daha hafif şiddette ağrı sürekli devam edebilir. Ağrı omuzun ön kısmından kolun yanına doğru yayılır, gece kötüleşebilir. O taraf omuz üstüne yatmak ağrıya yol açar. Kolda kuvvetsizliğe neden olabilir. Sıkışma ihmal edilirse bu sorun tendon iltihabına (tendinit) ve yırtılmalara ilerleyebilir. Tendon yırtıkları başlangıçta kısmi gelişir, zamanla tam kat yırtık hatta tendon kopması olabilir. 

Omuz Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir? 

Sıkışma sendromu tedavisinde akut dönemde yani şikayetler ilk ortaya çıktığı günlerde istirahat önerilmektedir. 15 dakika süre ile günde 4-5 kez birkaç gün boyunca soğuk uygulama yapılabilir. Kronik sorunlarda ise sıcak uygulama önerilir. Ağrıyı kötüleştiren zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Ancak kolun tamamen hareketsiz kalması iyi değildir. Hareketsiz kalmak eklemde tutukluğa ve kas erimesine yol açar. 

Fizik tedavi genelde iyi sonuç verir. Egzersizler iyileşmede temel önemdedir. Hareket açıklığını normale getirmek için nazik germe egzersizleri, kas kuvvetini geri kazandırmak için güçlendirme egzersizleri yapılır. 

Ağrı ve ödemi azaltmak için non-steroid anti-inflamatuar grubundan ilaçlar birkaç hafta süre ile reçete edilebilir. Bu ilaçlar mide rahatsızlıkları başta olmak üzere çeşitli yan etkiler yapabileceğinden doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Tablet ve krem şeklindeki ilaçlar yeterli olmazsa omuza kortikosteroid içeren lokal enjeksiyon (iğne) yapılabilir. 

Nadiren fizik tedavinin etkili olmadığı durumlarda tendon ve kas liflerinin bulunduğu alanı genişletmek için ameliyat gerekebilir. 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ