PROLAKTİN NEDİR?

PROLAKTİN NEDİR?
PROLAKTİN NEDİR?

Hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormon olan prolaktin, hamilelikte meme bezlerinin gelişimini ve süt oluşumunu sağlar. Halk arasında süt hormonu olarak bilinir.Erkekte prolaktin seviyesinin artışı cinsel isteksizliğe, spermde kalite düşüşüne, testesteronda azalmaya sebep olmaktadır. Emzirme dönemi boyunca salgılanan hormon, emzirme bitene kadar salgılanmaya devam eder. Bu süre boyunca hamilelik olmaz. Yeni doğum yapanlarda adet döngüsünün olmaması ve bir süre hamile kalınanamamasının sebebi bu hormonur. Erkeklerde sperm üretiminde de rol oynar. 

Prolaktin yüksekliği neye işaret eder?

Normal şartlarda prolaktin hormonu doğumdan sonra yüksek olursa normal karşılanır ancak gebelik söz konusu değilse yumurta üretiminin kesilmesi, adet düzensizliği gibi sorunlara göstergedir. Prolaktin yüksekliği belirtileri:

-Gebeliğe

-Memeden beyaz akıntı gelmesi durumu

-Düşük östrojen

-Adet düzensizliği

-Vajinada kuruluk

-Kısırlık

-Ereksiyon bozukluğu gibi belirtileri vardır.

Prolaktin yüksekliği neden olur?

-Sıkan ve dar iç çamaşırı kullanımı

-Stres

-Uykusuzluk

-Antidepresanlar

-Hipofiz bezlerinde tümör

-Akciğer kanseri

-Dengesiz beslenme

-Anoreksiya

Nasıl tedavi edilir?

Stresli ortamlardan uzaklaşılması ve düzenli belenme hastaya önerilir. Rahat iç çamaşırı kullanımı prolaktin seviyesinin düşmesi için önemli bir faktördür. Hipofiz bezinde kitle var ise ilaç tedavisi uygulanır. Eğerilaç tedavisi yeterli gelmezse cerrahi yöntemler uygulanır. 

Prolaktin düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Hormon seviyesinin düşüklüğü nadir olsa da rastlanmaktadır. Beyindeki hipofiz bezinin normal çalışmadığını gösterir. Dopamin, amfetamin gibi ilaçlar buna sebep olmaktadır. Bu sebeple bu ilaçların düzenlenmesi tedavi için önemlidir.

Sağlıklı Günler Dileriz.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ