SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

Kronik olan ve tedavisi olmayan sedef hastalığı, dünyada yaklaşık %1-3 oranında görülmektedir. Hastaların %30’unda genetik geçmiş vardır. Sedef hastalığını kısa dille anlatmak gerekirse, vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği bir hastalıktır. 

Belirtileri Nelerdir?

Kronik bir hastalık olan sedefte, deride plaka ve kepeklenme görülür. Kendiliğinden iyileşme nadirdir. Bazı hastalarda artış ve azalış ara ara görülmektedir. Alkol, stres, enfeksiyonlar hastalığı tetikleyebilir. Yaygın olarak hastaların çoğunda vücut ısısını korumada güçlük, üşüme titreme ve protein tüketiminde artış görülmektedir.  Sıklıkla genital bölge, diz-dirsek ve saç derisinde görülmektedir. 

Sedef Tanısı Nasıldır?

Çoğunlukla deride döküntü şeklinde kendini belli eder ve ailede deri hastalığı özellikle sedef hastalığı olanlarda görülme olasılığı yüksektir. Deri biyopsisi istenir. Bazı hastalarda, hipertansiyon, obezite ve hiperlipidemi eşlik edebilir.

 

Sedef tedavisi nasıldır?

Hastalığın tedavisine doktor ve hasta ortak karar verirler. Hastanın hayat tarzını etkilemeyecek şekilde tedavi süreci oluşturulur. Eğer hastada sedef belli bir bölgedeyse deri kremleri ve kortizon içeren kremler kullanılmaktadır. Derinin nemli tutulması önemlidir. Buna yönelik losyonlar önerilir. D vitamini desteği ve kömür katranı içeren ilaçlar da tedavide etkili olmaktadır. Fototerapi tedavi yöntemi de hastaya göre tercih edilmektedir. A vitaminine eşlik olarak bazı kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar sedef hastalığında da kullanılmaktadır. 

Bademcik iltihabı, enfeksiyonlar, hastalığı tetiklemektedir. Psikolojik etkenlerin de hastalığın ortaya çıkmasında oldukça etkili olduğu görülmüştür. Bu sebeple telkin yolu ile başarı elde edilebilen bir hastalıktır. 

Sağlıklı Günler Dileriz.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ